VSLTNT2019_L'ALGORITME


Divendres 27/09/2019_ El VSL TNT és l'espai del BaumannLab – Laboratori de creació jove del Servei de Joventut de l'Ajuntament de Terrassa amb la col·laboració del col·lectiu MATICS, comunitat de professionals artistes, creatius i de recerca, programat dins el Festival TNT. Està dedicat a les iniciatives i eines que estan donant forma a noves experiències creatives en els àmbits de l'experimentació audiovisual, les instal·lacions interactives i l'art digital. Al VSL TNT proposem un recorregut per projectes artístics, instal·lacions, xerrades i experiències interactives amb les quals els visitants podran experimentar i tenir contacte directe amb els artistes participants.

En aquesta edició l'Algoritme és el punt de partida, entès com les instruccions que hi ha darrere de molts processos, que sovint s’amaguen fent que les usuàries deixem de tenir control. L'Algoritme es converteix així en una mena de déu que pren les seves pròpies decisions. Aquesta vegada, Lina Bautista i Núria Nia, comissàries de la mostra VSL TNT, volen donar la volta als processos per ensenyar allò que hi ha al darrere: descobrirem, així, que no són més que decisions humanes automatitzades.

 

PROGRAMA_

12-14h i 16-19h_ MOSTRA DE PROJECTES

_Live coding: visuals i so_ Iván Paz (Toplap)
_Els codis de la impressió 3d_ Communia
_Instal·lació amb realitat augmentada_ Arthur Tres
_Instal·lació_ Gnomalab
_One-line algorithm music calculator_ Oscar de la Fuente
_Taller obert: Creacions geodèsiques_ Jordi Cavaller Badia
_Mostra de videojocs_ CITM
_OFF VSLTNT

19h_ XERRADA_Algoritmes, què són i perquè se’n parla tant? a càrrec d’Albert Carles

20h_CONCERT_Nara is neus + Toni j.

Organitza BaumannLab-Laboratori de Creació Jove del Servei de Joventut i Lleure del Ajuntament de Terrassa i el col·lectiu Matics de Barcelona.


MOSTRA_ 

LIVE CODING: VISUALS I SO_ Iván Paz (TOPLAP)

”vsltnt

 

El live coding és una forma d'art escènica i una tècnica de creativitat centrada en l'escriptura en temps real de codi, és una nova direcció en música electrònica, és improvisar amb algoritmes en públic. Els live coders exposen i modifiquen en temps real el programari generant música i / o imatges, mentre la manipulació del codi es projecta per permetre veure procés.

En aquesta sala podrem endinsar-nos al codi i provar diferents llenguatges senzills de la mà d'Ivan Paz, músic i matemàtic, membre del col·lectiu TOPLAP.

Ivan Paz és físic i matemàtic, els seus principals interessos són la ciència, l'art, la tecnologia i la manera com les seves interaccions poden crear noves possibilitats estètiques i conceptuals. El seu treball utilitza eines d'intel·ligència artificial per explorar espais de paràmetres de sistemes generatius.

toplapbarcelona.hangar.org

 

ELS CODIS DE LA IMPRESSIÓ 3D_ COMMUNIA

”vsltnt

En aquest espai veurem què hi ha darrere de la impressió 3D. Amb impressores 3D imprimint continuament, Communia ens destapa els codis que conformen un objecte abans d’imprimir-lo: tant les coordenades dels fitxers, com els codis fonts que impliquen. Així, veurem com utilitzar el codi: estudiar-lo, compartir-lo i poder modificar-lo per a fer millores. A més, per participar, Communia i el VSL TNT ens obsequiarà amb un petit objecte imprès en 3D.  

Communia és una plataforma formativa per a fomentar l’auto-formació en tecnologies lliures, l’autonomia tecnològica de tota la ciutadania i l’accés d’aquesta a les principals comunitats d’usuaris de la xarxa entorn el programari lliure. Actualment el col·lectiu està format per Aleix Quintana i Alsius, Carles Sala i Puig i Quim Guitart i Mampel.

communia.org

 

INSTAL·LACIÓ AMB REALITAT AUGMENTADA_ARTHUR TRES

”vsltnt

La realitat augmentada (RA) és una visió directa o indirecta d’un entorn físic en el món real que es combina amb elements virtuals per a la creació d’una realitat mixta a temps real. Cada dia la tenim més a prop i la fem servir, a vegades sense saber-ho. En aquesta ocasió Arthur Tres ens endinsa dins de les possibilitats d’aquesta eina amb tantes possibilitats creatives.

 

INSTAL·LACIÓ_GNOMALAB

”vsltnt

“Podria dir-se que l’ús de la llum, el temps i l’espai -com a matèria- representen la base de la meva obra més recent. Observo el paisatge i els objectes, allò físic i allò intangible (no només les llums sinó també les seves ombres), i ho descontextualitzo per a comprovar com es relacionen amb l’entorn en el que se’ns presenten” Juanjo Fernández Rivero, 2014.

Gnomalab és el pseudònim de l’artista audiovisual Juanjo Fernández Rivero. Des del 2000 ha treballat com a VJ en algunes de les sales més importantes de l’estat i ha portat les seves performances audioviuals per Europa i Àsia. Des del 2010 centra la seva feina en la especialització del vídeo mapping. A banda, és docent i investigador, interessat en la llum i l’espai.

gnomalab.es

 

ONE-LINE ALGORITHM MUSIC CALCULATOR_OSCAR DE LA FUENTE

”vsltnt

Els algoritmes d’una línia van ser ideats l’any 2011 per l’artista low-bit Viznut i seu nombre ha augmentat amb les aportacions de la comunitat. Aquestes petites programacions de no més d’una línia de codi generen loops musicals de 8 bits. La programació amb arduino ens permetrà descobrir aquests algoritmes, escoltar-los, i visualitzar-los mitjançant dispositius interactius que deixaran escollir diferents línies de codi i manipular-les.

Oscar de la Fuente, Barceloní graduat en Musicología per la UAB. Després de formar part del grup de rock Obsidian Kingdom amb el que grava un àlbum i realitza una gira europea comença un projecte en solitari de música experimental a partir de l’aplicació d’efectes al baix elèctric. Això el condueix a realitzar instal·lacions sonores i cursar el màster d’art sonor de la Universitat de Barcelona.

 

TALLER OBERT: CREACIONS GEODÈSIQUES_ JORDI CAVALLER BADIA

”vsltnt

Què és un forma geodèsica? Jordi Cavaller Badia ens ensenya els mètodes senzills d’autoconstrucció d’estructures geomètriques amb un aproximació teòrica sobre geometria sagrada i llenguatge visual: t’has plantejat mai els números primers que formen les geometries i els seus significats? En aquest espai continu destapem la base teòrica i pràctica per a la construcció de domos geomètrics i experimentem amb les creacions pròpies.  

Jordi Cavaller Badia és el responsable de “Creacions Geodèsiques”, un col·lectiu que ofereix un enfoc funcional i artístic del mon dels domos geodèsics. Format en Belles Arts, des del 2013 treballa en la bioconstrucció i construcció d’estructures geodèsiques.

jcbadia.wixsite.com/creacio

 

OFF VSL

L'OFF VSL és un espai gratuït de mostra de projectes en forma de mercat, de manera que els artistes poden explicar i mostrar els seus projectes als programadors i assistents del TNT. Alhora, és un espai on compartir prototips o projectes tecnològics, tant per fer comunitat amb altres artistes com per trobar possibles aliances.

- Pokémon 3D. Pere Bigorra Gili, Edgar Martos Orts i Antonio Morales
- La Roja. Lara Martínez
- Tomar cuerpo. Marta Herballan

 

XERRADA: ALGORITMES, Què són i per què se’n parla tant_Albert Carles_19h

”vsltnt

En aquesta xerrada mirarem d’introduir-nos una mica en aquesta paraula tan de moda i veure’n totes les cares. Des de les receptes de cuina a la intel·ligència artificial i de l’automatització de processos a la creativitat digital. I analitzarem de forma crítica les bondats i riscos del paper que juguen en el món actual, i com aquests afecten la nostra vida quotidiana.

* Albert Carles i Prat. Dissenyador gràfic i programador per a Internet i nous mitjans, treballa des de fa anys en projectes de disseny i desenvolupament web. Actualment centra la seva feina en el camp de la infografia i la visualització de dades, col·laborant en diversos equips de recerca en Big Data i anàlisi de dades. És un ferm defensor i promotor de la tecnologia com a eina d’apoderament popular, i en aquest àmbit s’emmarca la seva participació com a membre impulsor del col·lectiu Booleans, coorganitzador de l’ESC - Escapada de Cultura i Creació Digitals, i també a formar part del Grup Promotor per la Sobirania Tecnològica.

L'Albert també exerceix com a docent a centres universitaris com Bau (UVIC) i Elisava (UPF).

www.albertcarles.com

 

CONCERT_ nara is neus + Toni J._ 20h

”vsltnt

neus és una productora centrada en música electrònica que entrecreua diferents gèneres com l’ambient i música experimental. El seu interès per la síntesi modular i les arts sonores l’ha incitat a crear una experiència envolvent amb la combinació de música i visuals, fet que la va portar a adherir-se al col·lectiu Art Bei Ton, un conjunt d’artistes de Berlín. Influida per artistes com Oneohtrix Point Never, Caterina Barbieri, Laurel Halo o Ólafur Arnalds, procura descobrir nous colors i textures als seus oients, sempre amb una taca de melancolia.

Toni J. Interessat en la gràfica generativa i procedural des de temps del mode 13h, ha trobat en llenguatges com Processing la bellesa de visualitzar en temps real la naturalesa dels seus algoritmes com a nou paradigma de programació. Membre impulsor de Booleans i de Play a Bit.

(ↄ) 2011 by communia.org (powered by Drupal)