Tercer taller “_MARAÑA =EMBOLIC_”
El tercer taller de Frontisses va ser conduit per Irene Pérez i plantejava que “el més difícil en un moment de transició és veure amb claredat el camí a seguir. De vegades se’ns fa encara més difícil posar-hi paraules que ens ajudin a entendre i per tant a resoldre aquest moment d’inflexió.
El taller _maraña = embolic_ pren com a punt de partida la idea principal del projecte Frontisses - trobar-se en una cruïlla - i proposa desfer un embolic de fils, de pensaments i de situacions a través del llenguatge en les seves diverses formes. Partint de la idea que l’art funciona com a eina per a explorar i entendre el món, farem servir el llenguatge per investigar i investigar-nos” (Irene).
El taller es va organitzar en dos sessions:
A la primera es va treballar el concepte de _Futur_ i l’_Auto/retrat_
Es va introduir la relació d’art i llenguatge i el treball d’artistes que fan servir com a eina principal el llenguatge per posteriorment fer a partir d’una paraula un exercici d’associació d’idees.
En una segona part es va treballar la definició/auto-definició a partir de l’elecció de paraules i les seves definicions per fer un joc d’endevinalles que va servir per crear els retrats dels participants.
A la segona sessió es va treballar amb els conceptes de _fer-desfer-(re)fer_ per acabar amb _ I ara què?_
A la primera part: – Qui té boca s’equivoca: restriccions i alliberaments.
Es van presentar exemples d’artistes que fonamenten la seva pràctica en l’error o en problemes específics lligats amb la comprensió del llenguatge (dislèxia).
A partir de cabdells de llana es va aprendre a teixir amb els dits per després desfer el teixit i tornar a fer un cabdell amb l’objectiu de relacionar motricitat fina i desenvolupament de la lectoescriptura. Un altre objectiu era potenciar la idea de procés per sobre de l’objecte-obra acabat.
A la segona part El so i el llenguatge verbal es va fer un breu exercici de gravació sonora amb els idiomes dels participants (català, castellà, francès, italià i alemany) per posteriorment crear una peça sonora col·lectiva. Paral·lelament, les participants van realitzar un dibuix/collage amb text a partir de les idees obtingudes i/o associades durant tot el procés del taller.
L’objectiu de totes les activitats realitzades era desenvolupar eines per abordar la realització de projectes artístics.
Més informació del taller Frontisses AQUÍ