JUGAR AMB FOC

Un taller per pensar les possibilitats d'exposició i presentació dels nostres projectes artístics i fer-ho.
Disseny i coordinació del taller: Caterina Almirall*

Prometeu és l'heroi grec que va robar el foc als déus de l'Olimp i el donà als homes. El foc és el símbol de la creació, i en certa manera també a la creació artística. Representa el poder i la capacitat de fer "coses" normalment reservades a la divinitat. 

"El jardí de Prometeu"també és el nom d'un curt d'animació de Bruce Bickford, un home que maneja fabulosament la plastilina i fa animacions artesanals i totalment boges, on tot és possible. Als escenaris de Bickford, les plantes i les persones transmuten, es transformen, interactuen, fagociten i metamorfosen a caprici del seu geni creador. Robar el foc no és més que fer un ús lliure del món imaginari, i després compartir-lo.

L'homònim de Prometeu a la mitologia nòrdica és Loki, el "déu timador", capaç de transformar-se en mosca o en peix, segons li convingui, tant per mesclar-se amb els déus, com per molestar-los i enredar-los. Les seves capacitats de mentir, enganyar i tergiversar són molt ocurrents i enginyoses, i li han reportat el sobrenom de "Mag de les mentides".

Aquestes històries de semidéus ens serveixen de punt de partida, d'imatges fantàstiques de uns creadors que utilitzen els poders per a fer, desfer i interactuar amb mortals i amb déus indistintament. Com al jardí de Prometeu, en aquest taller tot és transformable, transmutable, alterable, vulnerable. Al cap i a la fi, el foc és el símbol de la domesticació. Proposem un taller per pensar i després produir una mostra/presentació dels treballs i projectes dels artistes que participin que vagi més enllà de l'exposició. La producció d'una obra no acaba amb l'obra feta, sinó que encara falta mostrar-la, compartir-la, entregar-la als homes, al públic. Per això ens centrarem en aquest punt on el treball esdevé públic, un moment clau on podem ser Loki i jugar amb el foc.

 

Desenvolupament del taller

El taller es divideix en tres fases: conèixer els treballs dels artistes convidats, conèixer altres exemples de treballs i formes d'exposar, i plantejar una presentació dels nostres treballs.

La Caterina ens farà una introducció a partir de la seva experiència amb projectes autogestionats. Tindrem un artista convidat, l'Enric Farrés-Duran, que ens explicarà la seva obra i també ens parlarà d'artistes que per ell són referents. També podrem parlar amb ell dels nostres treballs. Finalment intentarem pactar com seran les presentacions finals conjuntes. No es tracta de realitzar de zero una nova obra, si no de pensar com ens podem presentar públicament amb el que tenim. El format és obert en funció dels treballs proposats i dels interessos que sorgeixin en el taller.

 

Calendari

1) Trobada - 18 d'abril de 2015 de 10,30 a 18,30h 

Taller de durada de tot un dia. Es tractaran els següents temes: Presentació de les persones assistents i del seu treball. Presentació d'exemples i referents de treballs i mostres. Convidat Enric Farrés-Duran. Concreció del pla de treball i possibles presentacions.

2)sessió de treball

Es pactarà la continuïtat del treball i les següents trobades, en funció del que es decideixi.

3)Expo/presentació

Finalment es realitzarà una presentació o varies presentacions públiques del l'obra dels artistes, i del que s'hagi produït en el taller i les sessions de treball. Això pot ser a la sala d'exposicions, o pot ser a fora.

 

A qui va dirigit?

A joves creadors/ores d'arts visuals que estan desenvolupant les seves primeres propostes artístiques.

 

Inscripcions

Inscripcions gratuïtes fins el 15 d'abril de 2015

---------------------------------------------

*Caterina Almirall és artista i comissària. Coordina un espai autogestionat, el Passadís, ubicat a Barcelona, on organitza exposicions i activitats artístiques en l’àmbit domèstic. Ha desenvolupat diferents projectes comissarials a EART-Barcelona, a l’Ajuntament de Terrassa, o al Cercle Artístic de Sant Lluc. Forma part del col·lectiu Supterranis, organitzadors del festival PLAGA. També escriu crítica d’art per a la revista A*Desk.

A Terrassa va comissariar l'exposició A la Mola!un projecte amb Guim Camps becat pel BaumannLab, el març abril 2014 a la Soler i Palet. També ha publicat diversos projectes d’edició: el llibre de A la Mola, Los rechazados, (amb Antònia del Río i Miquel García, Sala d’Art Jove, Barcelona), i Comú (publicació conjunta dels projectes finals d’On mediation, Universitat de Barcelona).

Actualment ha rebut la Beca de mediació en residència de la Sala d’Art Jove 2015, i es troba realitzant una residència d’investigació a Nauestruch, Sabadell.

bitàcora

Filtrar entrades per etiquetes:

TROBADA-EXPO-POP-UP

,

Trobada-expo-pop-up amb Caterina Almirall

part del programa de Jugar amb foc

A partir del taller "Jugar amb foc" que va tenir lloc a la Baumann el curs passat, un grup de joves va engegar un grup on compartir un interès comú: l'art. Amb les ganes de moure coses a la seva ciutat, de conèixer més joves interessats en alguna de les facetes del món artístic, amb qui poder compartir inquietuds i qui sap, potser també projectes!

L'acció

, ,

El divendres 3 de juliol, en plena festa major, es va fer l'acció per donar a conèixer la xarxa de joves creadors. Es va muntar una estructura feta de caixes de cartró que va permetre tant penjar obres dels artistes com que la gent hi intervingués fent dibuixos, escrits o el que volgués. L'acció va ser tot un èxti! Aquí teniu les primeres fotos.

Tornar a Jugar amb foc

EN CONSTRUCCIÓ

Després de setmanes de treball, aquesta és l'acció que proposa el grup de Jugar amb foc:

Concebut com un espai obert, En construcció és una xarxa horitzontal d'artistes locals de diferents disciplines. És imprescindible la idea del treball col·lectiu per interactuar amb la ciutat, perquè les parts conformen el conjunt, i entre tots construïm realitats. Som el motor generador dels interessos artístics i culturals, i volem pensar que nosaltres som els que fem "que passin coses". 

Sessions de treball

, ,

Diferents dies de maig i juny el grups de jugar amb foc s'ha anat trobant per concretar l'acció que es faria i per començar a donar-hi forma.

1a Sessió

Dissabte 18 d'abril vam fer la primera sessió de JUGAR AMB FOC. Va ser una jornada intensiva en la que la Caterina Almirall i l'Enric Farrés-Duran ens van explicar diferents treballs que han realitzat. Aquí us deixem amb els links d'exemples que ens van ensenyar.

 

Caterina Almirall

El Passadís: blogfotos

INSCRIPCIONS OBERTES AL TALLER JUGAR AMB FOC

Un taller per pensar les possibilitats d'exposició i presentació dels nostres projectes artístics i fer-ho.
Disseny i coordinació del taller: Caterina Almirall*

 

Ja estan obertes les inscripcions al taller Jugar amb foc. Un taller dirigit a joves creadors/ores d'arts visuals que estan desenvolupant les seves primeres propostes artístiques.

Podeu veure més informació AQUÍ

(ↄ) 2011 by communia.org (powered by Drupal)