LA MEVA BIOGRAFIA

la meva biografia

Gema i Mònica del Rey d’Art al Quadrat

La meva biografia és el projecte que va guanyar la beca de Disseny d'accions formatives de 2014.

Consistex en la realització de tallers destinats a adolescents de Terrassa, preferiblement que estiguin cursant un batxillerat artístic, per a que realitzin una obra artística que replegui la biografia de l’avi o àvia. L’objectiu és treballar la memòria individual i el patrimoni familiar amb la finalitat de poder-ho transmetre a les generacions següents. El taller es va fer mostrant diferents metodologies als i les joves que ajuden a recavar la història dels majors per transformar-la en un objecte valuós, sigui dibuix, pintura o fotografia.

*Art al quadrat són Mònica i Gema del Rey, artistes, bessones, dones, mares.

"Ens autodefinim com a Creadores duals feministes a demanda. La missió de crear és un procés vital que completa la nostra identitat i criar l'acompanya. En la nostra obra traiem a la llum les estructures que ens oprimeixen i ens encotillen per a això ens posicionem i ens impliquem d'una manera molt pesonal. Generem preguntes crítiques en una lluita activa des de la quotidianitat per empoderar a través d'l'art. Com artistes vam decidir comprometre'ns i assumir la nostra responsabilitat a favor la utilitat pública.2

https://www.artalquadrat.net/

 

bitàcora

Filtrar entrades per etiquetes:

Màgica Montserrat, Passió, Cicle, Memòries, d'Ariadna Font

Les il·lustracions d'Ari mostren diverses etapes de la vida dels seus avis: quan es van conèixer, una retrobada, els tres embarassos d'ella, el vestit de noces... les imatges adapten conceptualment les històries contades pels avis i són exposades amb pinces sobre un fil d'estendre la roba, que les fa més quotidianes. Les imatges tenen representacions simbòliques amb colors i formes contundents impreses sobre fons obscur que fan ressaltar les figures.

Grandma feelings, Marina Rastrero

La Marina va plantejar el repte de fer una obra no tan documental sinó abstracta. Finalment ha creat una pintura que barreja la taca abstracta però on inclou elements figuratius. Conta la vida de la seva àvia, marcada per la mort d'un fill quan tenia 16 anys, i el seu divorci. Des d'aquell moment, la seva vida ha estat un abans i un després del que encara no s'ha pogut recuperar emocionalment. El quadre mostra dintre d'unes taques amb colors saturats, una ferida representada per un tall a la tela que deixa entreveure la creu negra del bastidor.

Riada, Noèlia Morales

L'obra de la Noèlia retrata l'esdeveniment que va marcar la vida dels seus avis: la riada a Terrassa de 1962. Van perdre la casa i quasi a dues filles, que finalment van poder salvar.   Noèlia, però, no retrata els seus avis negativament sinó que els mostra com a persones valentes que van aconseguir tirar endavant amb valentia. D'aquí que el vídeo que es projecta sobre les tres fotografies, s'omple d'aigua amb la paraula VALOR. Per a crear l'obra ha fet servir fotografia, vídeo, retoc digital i una projecció sobre aigua que ha fotografiat. 

 

Abuela, d'Amine Benallala

L'Amine ha creat un audiovisual a partir de fotografies de l'àlbum familiar i el so de la veu de la seva àvia de 84 anys. Com que és d'origen marroquí, parla àrab i no podem entendre-la. Amine es converteix en traductor d'ella i, per tant, d'una cultura a una altra, a més d'una generació a una altra. Però la traducció no és fidel a les paraules de l'àvia, ja que ell selecciona el que considera més important per a ella: El casament, els fills, la família i sentir-se feliç per no haver estat abandonada per la família.

Inauguració de l'exposició "La meva biografia"

, ,

El 14 de maig vam inaugurar l'exposició "La meva biografia" amb les obres dels alumnes participants al taller:

 

Amine Benallala

Ariadna Font Pérez

Noèlia Morales Navarro

Marina Rastrero Gómez

 

 

Es podrà visitar fins el 14 de juny al Baumannlab!!!

A la inauguració va venir molta gent de Terrassa, familiars, amics dels participants... i alguns dels avis que també van col·laborar al projecte. Va ser emocionant veure com els avis i àvies estaven entusiasmats amb les obres dels seus néts. Per a ells, va ser la seva primera exposició!

Exposició "La meva biografia"

Per fi, després de setmanes de treball, anem a mostrar les obres creades pels participants del taller. Ha estat una experiència enriquidora, que ens ha aportat a tots de forma grupal i individual. Després de mostrar-se i exposar-se les obres, les memòries dels avis tornaran a l'àmbit íntim de la família però un poc més ampliades i, a la llarga, es recordaran per les generacions posteriors.

Gràcies a Marina, Noelia, Amine i Ari per la vostra motivació.

 

Us esperem a tots demà a les 18:30

 

Gema i Mònica

 

 

EXPOSICIÓ LA MEVA BIOGRAFIA

Les obres que es presenten a l’exposició són el resultat del taller realitzat durant el mes d’abril al Baumannlab en el marc de la beca de Disseny d'accions formatives. Ha comptat amb participants de dos batxillerats artístics de Terrassa: Blanxart i Torre del Palau. Ells són: Amine Benallala, Ariadna Font, Noelia Morales i Marina Rastrero.

Ja es van veient els primers resultats

Sessió de treball al Baumannlab

El taller marxa amb molt bones expectatives, sobretot per la motivació dels alumnes participants. També estem molt contentes per la diversitat de les tècniques emprades: dibuix, pintura, fotografia, vídeo...  La Noelia, Marina, Ari i Amine fan un bon grup. A la darrera sessió vam aprendre un poc d'edició de vídeo amb Premiere.

 

COMENÇA EL TALLER "LA MEVA BIOGRAFIA"

Per fi comença el taller! Rebem alumnes dels Instituts Torre del Palau i Blanxart. Treballem amb ells i les seves àvies/avis. La primera jornada ha estat intensiva i hem realitzat una línia de temps de la gent gran per tal de fer un seguiment de la seva vida. També hem fet preguntes concretes de la biografia, fets històrics,... i finalment hem estat rumiant què podem narrar de cada vida. Dimarts vinent, més.

 

 

Reunions amb instituts

Dilluns vam començar la setmana amb reunions amb dos dels instituts de Terrassa on imparteixen batxillerat artístic, el Torre del Palau i el Blanxart. Ja hem concretat dates per presentar el taller als alumnes. Hi ha molt bona disposició per la seva part. Ara queda preparar la xerrada per mostrar als alumnes tot el que podem fer i per motivar-los a treballar amb els seus avis/àvies.

 

 

 

 

 

 

 

Pàgines

(ↄ) 2011 by communia.org (powered by Drupal)