DISSENY, MEMES I XARXES SOCIALS

Fer-se visible a la xarxa a través d’imatges, memes i altres recursos gràfics és imprescindible per a donar a conèixer el nostre projecte, les nostres idees i per dir la nostra. Per a fer-ho és necessari saber utilitzar les eines d’edició d’imatge i conèixer estratègies per moure-les per la xarxa.

Es tractaran els conceptes i elements bàsics de disseny (color, composició, formes, contrast, tipografies, etc.), es presentaran recursos i exemples de disseny de guerrilla, es treballarà l’edició i el tractament d’imatges (bitmap i vectorial) amb programari lliure (gimp i inkscape) per a fer imatges, memes, cartells, flyers, etc., s’explicarà com fer una web/blog utilitzant plantilles i com fer virals els continguts: xarxes socials, comunitats i difusió, com crear una identitat digital, gestió de xarxes, eines de mètrica i com organitzar una campanya de difusió.

Sessions:

-          dimarts 1: Teoria disseny, fonaments del bitmap i introducció al gimp.

-          dijous 3: Disseny de guerrilla i eines del gimp

-          dimarts 8: Taller de disseny amb gimp, desenvolupament d’un projecte personal amb acompanyament.

-          dijous 10: Fonaments de la imatge vectorial i eines de l’inkscape

-          dimarts 16: Taller de disseny amb inkscape, desenvolupament d’un projecte personal amb acompanyament.

-          dijous 8: fes virals els teus continguts

-          dimarts 23: fes virals els teus continguts

-          dijous 25: construir una web / blog

Impartirà ens continguts: la cooperativa OOP

Preu: 24€

*Important: cal portar portàtil

 

El curs està emmarcat a l'ESCOLA CONTÍNUA SOBRE EINES I RECURSOS DE CULTURA LLIURE que iniciarem aquest juliol.

Les darreres dècades s’han caracteritzat per un ràpid desenvolupament d’una tecnologia que està modificant els hàbits d’interacció entre persones i entre qui produeix i qui consumeix. Això s’ha traduït en formes de creativitat col·lectiva i en un ventall molt divers de relacions entre persones, entitats, empreses i institucions. La ciutadania pren part d’una forma més activa a la producció de coneixements, de continguts, i fins i tot de productes industrials. En aquest context s’estan generant nous entorns de col·laboració i de treball en equip i en xarxa on la competitivitat és substituïda per la cooperació i s’impulsa la lliure circulació del coneixement com a forma de retorn social i estratègia per afavorir el creixement col·lectiu de la societat.

L’economia basada en la propietat dels recursos naturals, equipaments o drets sobre la propietat intel·lectual, ha fomentat la creació de models culturals que han beneficiat a uns pocs. Uns models que són cada vegada més difícils de mantenir, sobretot amb el que té a veure amb el coneixement i els béns culturals, degut a que les noves tecnologies de la informació i de la comunicació permeten posar-los a l’abast de tothom a un cost pràcticament nul. Previsiblement l’economia del futur estarà basada en els béns i serveis del coneixement i culturals amb poc impacte ambiental i amb poc consum de recursos escassos ni de béns materials, uns béns i serveis que molt probablement es compartiran d’una forma més lliure que en l’actualitat.

Aquest escenari obre un nou panorama en relació a la gestió, producció i difusió cultural posant a l’abast noves estratègies per a impulsar i gestionar projectes culturals i d’innovació social, que fins i tot poden suposar nous models de negoci. Des del BaumannLab volem impulsar aquesta escola contínua sobre cultura lliure per a posar a l’abast, conèixer i treballar aquestes eines i recursos, amb la finalitat d’explorar, investigar i experimentar quines oportunitats ens poden aportar i quines aplicacions poden tenir en l’àmbit artístic o el comunitari.

L’escola està plantejada amb un model de programació en forma de blocs consecutius per tal de donar l’opció de crear una comunitat de persones interessades en el tema que investiguin, dialoguin, comparteixin experiències i impulsin projectes comuns en relació a les tècniques que es vagin aprenent en els diferents blocs.

Objectius_

· Donar a conèixer eines i recursos de cultura lliure.

· Promoure la investigació i l’experimentació en relació a les noves eines tecnològiques que poden tenir aplicacions en l’àmbit artístic o el comunitari.

·   Fomentar la creació d’una o vàries comunitats de persones interessades en fer recerca i investigació sobre les eines i recursos que es vagin treballant en cada bloc.

Els continguts_

Els continguts es distribueixen en tres tipus de blocs:

Producció i difusió de continguts.Tractaran de temes relacionats amb l’elaboració d’imatges, vídeos i altres elements que ens ajudin a fer difusió de les nostres propostes i com pujar-les i fer-les córrer per la xarxa.

Models de gestió i producció de cultura lliure.En aquests blocs abordarem les oportunitats i eines que ens ofereixen els models econòmics culturals basats en la cultura lliure.

Open hardware i cultura maker. En aquests blocs explorarem i experimentarem amb maquinari lliure per a construir artefactes.

bitàcora

Filtrar entrades per etiquetes:

1R BLOC ACABAT

,

Ahir vam acabar el primer bloc que hem programat des de l'ESCOLA CONTÍNUA SOBRE EINES I RECURSOS DE CULTURA LLIURE. En aquesta ocasió hem tractat com difondre i donar a conèixer els nostres projectes i continguts a través de les xarxes socials.

Després de l'estiu programarem dos blocs més: un sobre la CULTURA LLIURE I LA LEGISLACIÓ EN L'ÀMBIT CULTURAL i l'altre el LABORATORI DE PAPER I ARDUINO. No us els pode perdre!

 

PRIMERES SESSIONS

Xarxes socials, disseny gràfic, memes, curs, cultura lliure, Xarxes socials, disseny gràfic, memes, curs, cultura lliure, Xarxes socials, disseny gràfic, memes, curs, cultura lliure

Ja hem començat el taller de Disseny, memes i xarxes socials. Hem fet les primeres sessions on la Klàudia ha donat quatre nocions de disseny i ja hem començat a fer anar el Gimp. Unes fotos de mostra.

MATERIALS

En aquesta entrada estan penjats tots els materials del Taller de disseny, memes i xarxes socials.

Introducció al disseny

Teoria del color

Gimp

Formats d'imatge

Manual gimp i inkscape

INSCRIPCIONS OBERTES!

Xarxes socials, disseny gràfic, memes, curs, cultura lliure

Ja us podeu inscriure al curs de disseny, memes i xarxes socials que hem programat aquest estiu. Serà els dimarts i dijous del mes de juliol (de l'1 al 24) de 17:30 a 20:30h i té un cost de 24 €.

Podeu veure més informació al bloc del curs.

(ↄ) 2011 by communia.org (powered by Drupal)