TALLER ART DOULES: EL DESENVOLUPAMENT

El taller Art doules es va realitzar en quatre sessions de dues hores al llarg dels mesos de novembre i desembre. L'experiència va ser molt enriquidora tot i que el taller es va fer molt curt i va quedar la sensació generalitzada que quedaven moltes coses per parlar.

Aquí teniu un resum del desenvolupament de cada sessió.

 

Sessió 28 de novembre

Vam començar la primera sessió fent una dinàmica per tal que cadascú expliqués què portava i què esperava trobar al taller fent servir un text fragmentat de les bases d'una convocatòria del BaumannLab.

Per altra banda, es va proposar treballar per la següent sessió dos casos en els que es proposa realitzar un projecte artístic en un context educatiu. Es van repartir els rols entre els que tutoritzaven el projecte i els que el proposaven.

A partir d'aquesta sessió es va obrir un DOCS en la que es van obrir diferents documents amb diferents reflexions i idees que van sorgir de la primera sessió per tal que s'anessin debatint i complementant de forma compartida. Els conceptes que van sortir eren:

- Art
- Creativitat
- Actitut crítica
- L'acompanyant com a facilitador
- Participació
- Limitacions
- Vistositat del resultat artístic
- Finalitat de la producció

 

Sessió 12 de desembre

Vam centrar la sessió amb els dos casos plantejats l'anterior sessió fent una simulació teatralitzada de suposades reunions entre els que proposaven el projecte i els que havien de tutoritzar-lo. Qui no participava de la ficció prenia nota dels aspectes que es posaven en joc a dos nivells:
1- Sabers / Actituds / Coneixement del context
2- Concepte del projecte / Producció-realització / Recursos

Després de les dues simulacions vam estar compartint i discutint molta estona sobre el que havíem anat apuntant i vam fer un mapa-esquema de les idees que es van posar en joc al primer nivell. El mapa-esquema ens servia per anar establint una discussió ordenada dels aspectes que crèiem importants a tenir en compte i a partir de cada un d'ella apareixien històries i referents que cadascú podia aportar.

El mapa es va convertir en una deriva de discussió teòrica molt rica. Precisament la idea de deriva estar planant durant tota la sessió ja des del principi. D'alguna manera a totes ens entusiasmava la idea de posar en pràctica la deriva en la següent sessió (sortint del BaumannLab) però finalment vam considerar que potser era poc realista per la poca estona que tenim i l'hora en la que fem les sessions.

Altres propostes concretes son:
- construir una biblioteca temporal en la que cadascú aporti llibres i documents que cregui que poden aportar/ajudar al procés de recerca compartida.
- ampliar la llista de vídeos amb vídeos que semblin interessants com a referents

  Sessió 16 de desembre

La sessió en si va consistir en el dibuix d'una deriva per Terrassa on vam anar localitzant llocs de ciutat relacionats amb pràctiques i manifestacions artístiques. Vam mirar de prendre la decisió sobre com establir una metodologia de treball entre totes. Es va decidir marcar unes coordenades bàsiques de situació i anar situant llocs a partir de codis comuns i valorant-los en funció d'unes categories que vam establir conjuntament:
- On l'art dona vida? (volíem dir: activa, facilita, afavoreix...)
- On l'art s'imposa autoritariament
- On hi ha espais desaprofitats (d'art o per l'art…?)
- On hi ha recursos?
- On l'art provoca conflictes?
La confecció del mapa va servir com a excusa per seguir generant debat a partir de diversos temes, la deriva doncs va donar molt bon resultat en el sentit d'activar la participació de tothom a dir la seva i a expressar els seus coneixements i opinions.
També vam dedicar una estona fer un breu tutorial de com fer servir l'aplicació on line de creació de mapes conceptuals bubbl.us per tal que l'esquema de l'altre dia es pugui seguir ampliant o es pugui fer servir en futurs processos.  Sessió 19 de desembre

Vam discutir la manera en que podem treballar amb tot el material que s'ha anat generant al llarg de les sessions per construir d'alguna manera una eina que puguem fer servir i ampliar.
Es van fer tres grups que van treballar:
- Els arxius de text que s'han anat penjant al DOCS
- El mapa de Terrassa / Art / Societat
- La biblioteca compartida
aller art, taller, creativitat, actitut crítica, participació, producció, terrassa, societat, biblioteca
aller art, taller, creativitat, actitut crítica, participació, producció, terrassa, societat, biblioteca
taller art, taller, creativitat, actitut crítica, participació, producció, terrassa, societat, biblioteca
(ↄ) 2011 by communia.org (powered by Drupal)